Photo

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Evropske Komisije, Dirk Lange i desk officer Andrew Williams u srijedu 01.07.2015. godine posjetili su projekat "Prekogranicne rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera" (“Lakeroutes”). Radna posjeta je imala za cilj predstavljanje dosadašnjih aktivnosti i rezultata projekta kao i predstavljanje benefita saradnje kroz prekogranične programe Albanije i Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali i predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori dr Donata von Sigsfeld, predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore Svetlana Vuksanović kao i projektni tim UPCG Mirza Mulešković i Ana Maraš.

U sklopu radne posjete, predstavnici Evropske Komisije posjetili su neke od dobitnike ukupno 10 dodijeljenih grantova u sklopu pomenutog projekta. Nove proizvode i benefite od dobijenih grantova predstavili su: Marko Đurišić, vlasnik agencije Explore Skadar Lake, Brankica Đalac, vlasnica radionice za proizvodnju suvenira, preduzetnica Jelena Dabanović, kao i Rašo Vukašević, vlasnik restorana Pješačac.

Na kraju posjete, ocijenjeno je da su projekti koji se finansiraju kroz programe prekogranične saradnje veoma bitni za razvoj kako zajednice tako i za poboljšanje saradnje između susjednih država. Takođe, ocijenjeno je da  su ovi projekti veoma značajni za razvoj malih privrednika sa ove teritorije i njihovog međusobnog povezivanja u cilju kreiranja inovativnije i kvalitetnije turističke ponude kako bi se na taj način, uz poštovanje principa održivog razvoja i zaštite životne sredine, ovo područje bolje ekonomski valorizovalo.

 

Events Calendar

A project implemented by Montenegrin Employers Federation and Biznes Albania

UPCG

albanian-business-association

LakeRoutes Project "Cross Itineraries for the Tourism System Empowerment and Economic Development –Shkoder Lake"