Photo

Crna Gora je, realizacijom projekta "Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera” dobila bolja i razvijena preduzeća i deset novih turističkih ruta na tom jezeru, kazala je Svetlana Vuksanović, predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Ona je danas, na svečanoj konferenciji povodom završetka projekta, kazala da je realizaciju ovog prekograničnog projekta Albanija – Crna Gora finansirala Evropska unija, pri čemu su sredstva opredijeljena za Crnu Goru iznosila 231.154,24 €. Predsjednica UPCG je navela da je u prethodne dvije godine, koliko je trajao projekat, UPCG uspjela da ostvari postavljeni cilj - bolju iskorišćenost Skadarskog jezera i njegovu bolju ekonomsku valorizaciju. „Ne bih vam uzimala vrijeme i nabrajala šta je sve urađeno, ali mogu samo reći da danas Crna Gora ima minimum deset boljih i razvijenijih preduzeća, da ima deset novih turističkih ruta na jezeru i da ima deset novih promotivnih video materijala, koji su zasigurno najbolja promocija Crne Gore i Skadarskog jezera“, navela je Vuksanović. UPCG je, kako je dodala, uspjela da ojača ono što je i okosnica razvoja svake ekonomije - mali biznis, sektor turizma, poljoprivrede i zanatstva.

Donata Von Sigsfeld iz Delegacije EU u Crnoj Gori kazala je da su lokalne turističke usluge unaprijeđene zahvaljujući preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima koja su učestvovala u projektu. „Što je najvažnije, Crna Gora i Albanija su promovisane kao jedinstvene destinacije oko Skadarskog jezera“, navela je ona.

Direktor za međunarodne odnose asocijacije Biznis Albanija Koli Sinjari ocijenio je da je projekat pomogao u zbližavanju malih i srednjih preduzetnika u zoni Skadra. On je naveo da Skadarsko jezero promoviše vrijednosti koje imaju Crna Gora i Albanija. „Želim da ponudimo turistima potencijale koje imamo i sa jedne i sa druge strane granice“, poručio je Sinjari.

Ana Vukadinović, v.d. generalni direktor Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intregracija rekla je da se Crna Gora, učešćem u regionalnim i transnacionalnim programima, priprema za učešće u strukturnim fondovima EU koji će joj biti dostupni kada postane članica te zajednice. „Crna Gora je, učešćem u programima prekogranične saradnje u prethodnom periodu učestvovala u 204 projekta, koji su vrijedni 35 miliona eura. U prethodnom periodu IPA-e učestvovali smo u osam programa prekogranične saradnje sa susjedima i sa drugim članicama EU“, istakla je Vukadinović. Crnu Goru, kako je navela, u narednom periodu iz IPA-e 2014-2020 očekuje učešće u programima pregranične saradnje sa četiri susjedne države koje nisu članice EU – Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, kao i trilateralni programi sa zemljama članicama EU.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović kazala je da Crna Gora ima posebnu odgovornost prema Nacionalnom parku Skadarsko jezero iz nekoliko razloga. „Nije prilika da pominjem ono što su rizici, jer ih svi manje više znamo, ali jeste potreba da kroz regionalnu saradnju na istim osnovama unaprijeđujemo njegovu zaštitu. Tu je ogromna obaveza i albanske i crnogorske strane, i svi instrumenti koji su razvijeni u proteklom periodu međusobne saradnje išli su u prilog tome“, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore David Perčobić istakao je da je projekat pokazao da Skadarsko jezero ima veliki potencijal i da je samo mali dio iskorišćen.
„Drago mi je da smo kroz ovaj projekt značajno uticali na porast kompetencija i poboljšanju rada privrednika koji se nalaze na Skadarskom jezeru“, naveo je on.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Pavićević kazao je da projekat predstavlja uspješnu partnersku lokalnu i regionalnu saradnju, kao i, kako je naveo, spremnost privrednika sa teritorije Skadarskog jezera za unapređenje i jačanje prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, uslijedilo je predstavljanje brojnih rezultata koji su ostvareni tokom realizacije projekta “Lakeroutes”. Učesnici konferencije bili su u prilici da prisustvuju prvom javnom prikazivanju jednog od deset promotivnih audio-video spotova o novim turističkim rutama na Skadarskom jezeru, a zatim i uživaju u nastupu poznatog gitarskog dua Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

U nastavku rada, održana je panel diskusija „Značaj prekogranične saradnje za podsticanje i razvoj biznisa” koju je moderirala Lidija Brnović, ekspert UPCG, a u kojoj su učestvovali: Mirza Mulešković (UPCG), Irena Bošković (Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija), Koli Sinjari (Biznis Albanija), Ana Šebek (Direkcija za razvoj MSP), David Perčobić (ZZZCG), Dijana Kažić (Nacionalni parkovi Crne Gore).

Events Calendar

A project implemented by Montenegrin Employers Federation and Biznes Albania

UPCG

albanian-business-association

LakeRoutes Project "Cross Itineraries for the Tourism System Empowerment and Economic Development –Shkoder Lake"